فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 51 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیه اسدی، محمد مقدم* ، عبدالله قاسمی پیربلوطی، امیر فتوت صفحات 1-16
    آزمایشی به منظور بررسی تاثیر متیل جاسمونات بر خصوصیات فیزیولوژیکی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه ریحان تحت سمیت سرب بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح نیترات سرب (صفر (شاهد)، 200 و 400 میلی گرم در کیلوگرم خاک) و محلول پاشی متیل جاسمونات در سه غلظت (صفر، 5/0 و 1 میلی مولار) بودند. صفات مورد ارزیابی شامل میزان کلروفیل a و b، کلروفیل کل، کارتنوئیدها، نشت الکترولیت، رطوبت نسبی، فعالیت آنتی اکسیدانی، کربوهیدرات های محلول، فنل کل و پرولین بود. نتایح حاصل از این مطالعه نشان داد که در گیاهان تیمار شده با سرب، میزان پرولین، محتوای نسبی آب، کلروفیلa ، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل در مقایسه با گیاهان شاهد کاهش معنی داری نشان داد و کاربرد متیل جاسمونات (5/0 میلی مولار) در شرایط تنش سرب، باعث افزایش این صفات گردید. علاوه بر این در شرایط تنش سرب، میزان نشت الکترولیت به میزان قابل توجهی افزایش یافت و محلول پاشی متیل جاسمونات سبب کاهش آن شد. بنابراین، استفاده از متیل جاسمونات برای حفظ عملکرد اقتصادی گیاهان تحت تنش قابل توجیه است. همچنین استفاده از غلظت های 5/0 و 1 میلی مولار آن در شرایط تنش عنصر سنگین سرب با تحریک ساخت آنتی اکسیدانت ها، منجر به کاهش و تعدیل اثرات این تنش می شود.
    کلیدواژگان: پرولین، تنظیم کننده رشد، رنگیزه های فتوسنتزی، محتوای نسبی آب، نشت الکترولیت
  • امید صادقی پور* صفحات 17-29
    خشکی یکی از مهمترین عوامل نامساعد محیطی است که تولید محصولات زراعی را محدود می کند. اکسید نیتریک به عنوان یک مولکول پیام رسان در واکنش گیاه به تنش های محیطی مشارکت دارد. لذا به منظور بررسی اثرات این ماده در تحمل به تنش خشکی ماش رقم پرتو آزمایشی مزرعه ای در سال 1394 در جنوب تهران اجرا شد. این تحقیق به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و 4 تکرار انجام گرفت. در این آزمایش از محلول سدیم نیتروپروساید به عنوان ماده رها کننده اکسید نیتریک استفاده شد. تیمارها شامل شاهد، تنش خشکی، تیمار بذر، محلول پاشی در مرحله رویشی، محلول پاشی در مرحله زایشی، تیمار بذر + محلول پاشی در مرحله رویشی، تیمار بذر + محلول پاشی در مرحله زایشی، محلول پاشی در مراحل رویشی و زایشی و تیمار بذر + محلول پاشی در مراحل رویشی و زایشی بود. نتایج نشان داد که در اثر تنش خشکی بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز و اسکوربات پراکسیداز و همچنین غلظت مالون دی آلدئید و پرولین اضافه شد، اما محتوی نسبی آب، شاخص سبزینگی، شاخص سطح برگ و عملکرد دانه کاهش یافت. با این وجود، کاربرد سدیم نیتروپروساید از طریق افزایش بیشتر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و تجمع پرولین، موجب کاهش مالون دی آلدئید و بهبود محتوی نسبی آب، شاخص سبزینگی، شاخص سطح برگ و در نهایت عملکرد دانه تحت تنش خشکی شد. بین تیمارهای کاربرد سدیم نیتروپروساید، تیمار ترکیبی تیمار بذر + محلول پاشی در مراحل رویشی و زایشی موثرتر بود، اگرچه با چند تیمار دیگر از جمله محلول پاشی در مرحله زایشی تفاوت معنی داری نداشت. با توجه به این یافته ها، کاربرد اکسید نیتریک می تواند به عنوان روشی مفید جهت بهبود تحمل به تنش خشکی ماش توصیه شود.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پرولین، تیمار بذر، سدیم نیتروپروساید، محلول پاشی
  • آذین غفاری زاده *، سید منصور سیدنژاد، موژان وفایی، عبدالعلی گیلانی، عذرا صبورا صفحات 30-49
    این مطالعه با هدف بررسی اثر دگرآسیبی تفاله حاصل از روغن کشی میوه زیتون (Olea europaea L.) بر برخی صفات فیزیولوژیکی و عملکرد سه رقم گندم انجام شد. آزمایش در شرایط گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در پنج سطح تفاله حاصل از روغن کشی میوه زیتون (صفر، 1، 3، 5 و 7 درصد حجمی/حجمی) و سه رقم گندم (تریتیکاله، کرخه و چمران) به اجرا درآمد. میزان پروتئین های محلول برگ، فعالیت آنزیم پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز برگ و میزان مالون دی آلدئید برگ در مرحله سنبله رفتن و وزن سنبله، طول سنبله، تعداد دانه در هر سنبله، وزن دانه های سنبله، وزن هزار دانه، شاخص برداشت کل، محتوای پرولین دانه و کربوهیدرات محلول دانه در مرحله رسیدگی کامل گندم سنجش شد. با توجه به نتایج به دست آمده، میزان پروتئین های محلول برگ، فعالیت آنزیم پراکسیداز برگ، وزن سنبله، طول سنبله، تعداد دانه در هر سنبله، وزن دانه های سنبله، وزن هزار دانه و شاخص برداشت کل با افزایش مقدار تفاله در خاک در هر سه رقم گندم نسبت به شاهد کاهش یافت. اما میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز برگ، میزان مالون دی آلدئید برگ، پرولین دانه و کربوهیدرات محلول دانه در سه رقم گندم با افزایش مقدار تفاله زیتون در خاک نسبت به شاهد افزایش یافت. از آن جایی که تفاله حاصل از روغن کشی میوه زیتون دارای ترکیبات فنلی می باشد، اثرات بازدارندگی تفاله زیتون بر رشد گندم به این ترکیبات نسبت داده شده است.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، ترکیبات فنلی، تفاله زیتون، دگرآسیبی، فیتوتوکسیتی
  • آیتن جرجانی، مریم نیاکان*، ابراهیم غلامعلی پورعلمداری صفحات 50-65
    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی، سنجش میزان آلکالوئیدها، ترکیبات فنلی و آنتوسیانینی، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز به علاوه اسمولیت های گیاه دارویی مامیران در مراحل رویشی، گل دهی و میوه دهی بود. جهت نیل به این هدف، ابتدا نمونه های مامیران از حاشیه مزارع بخش چمستان شهرستان نور از توابع استان مازندارن جمع آوری و سپس از لحاظ گیاه شناسی مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ریشه مامیران در مراحل مختلف فنولوژیکی از میزان آلکالوئیدها و فنل کل بیشتری در مقایسه با اندام های هوایی در مراحل مشابه برخوردار بود. هم چنین بیشترین میزان آلکالوئیدها و فنل کل ریشه به ترتیب به مرحله رویشی و گل دهی اختصاص داشت. میزان آنتوسیانین ها با افزایش مرحله نموی گیاه مامیران در اندام های ریشه و هوایی به طور معنی داری افزایش یافت. سنجش قندهای محلول در گیاه مامیران نشان داد که میزان این ترکیبات در تمام مراحل فنولوژیکی در ریشه بیشتر از اندام هوایی بود. اما بیشترین میزان پرولین در اندام هوایی در مرحله رویشی مشاهده شد. مطابق نتایج به دست آمده فعالیت، کاتالاز و پراکسیداز همبستگی مثبتی با فعالیت آنتی اکسیدانی نشان دادند. در این تحقیق مشخص شد با افزایش میزان ترکیبات آلکالوئیدی و فنلی در اندام های زیرزمینی و هوایی مامیران در مراحل مختلف فنولوژیکی، ظرفیت آنتی اکسیدانی در مهار رادیکال های آزاد به طور معنی داری افزایش یافت. در مجموع، ریشه گیاه مامیران در مرحله رویشی از مقدار مناسبی از مواد موثره آلکالوئیدی برخوردار بود، بنابراین شاید بتوان از آن به عنوان منبع مناسبی جهت استحصال ترکیبات دارویی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آلکالوئیدها، آنتوسیانین ها، پراکسیداز، فنل کل، کاتالاز، گیاه دارویی، مراحل رشد
  • حسین گرگینی شبانکاره ، سارا خراسانی نژاد، محمدرضا عباسی، علیرضا طبسی صفحات 67-82
    به منظور بررسی اثر دور آبیاری و کاربرد اسیدهیومیک بر برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی آویشن (Thymus vulgaris L.) آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه غیرانتفاعی بهاران گرگان در سال زراعی 96-1395 به اجرادرآمد. تیمارهای آزمایش در چهار سطح دور آبیاری (شامل سه,شش و نه روز یکبار و هر روز آبیاری به عنوان شاهد) و سه سطح محلول دهی اسیدهیومیک (شامل 300,150 و صفر میلی گرم در لیتر),لحاظ گردید. نتایج نشان داد افزایش میزان دور آبیاری سبب افزایش معنی دار در ترکیبات فنلی,فعالیت آنتی اکسیدانی,پرولین و قند های محلول گردید. اثر فاصله آبیاری در بیشترین سطح (نه روز یکبار),منجربه افزایش به ترتیب 07,1,016,0,53,14,87,1 و 72,3 درصدی پرولین,ترکیبات فنلی,فعالیت آنتی اکسیدانی و قند های محلول گردید. همچنین بالاترین میزان اسانس با 15 درصد اختلاف نسبت به شاهد از سطح سوم دور آبیاری (شش روز یکبار) مشاهده شد. از طرفی افزایش فاصله دور آبیاری سبب کاهش معنی دار ارتفاع بوته,وزن تازه و خشک گیاه گردید. کاربرد اسیدهیومیک نیز بر تمامی صفات مورد بررسی اثر معنی داری داشت. همچنین اثر متقابل دور آبیاری و کاربرد اسیدهیومیک روی تمام صفات به جز ترکیبات فنلی اثر معنی دار داشت به طوری که فعالیت آنتی اکسیدانی و درصد تیمول در شرایط محلول پاشی با 150 میلی گرم در لیتر اسیدهیومیک و آبیاری نه روز یکباربه بیشترین حد رسیدند. در همین راستا حداکثر درصد اسانس در سطح سوم آبیاری (شش روز یکبار) با کاربرد 300 میلی گرم در لیتر اسیدهیومیک به دست آمد و پرولین گیاه نیز در شرایط آبیاری نه روز یکبار و 300 میلی گرم در لیتر اسیدهیومیک بیشترین مقدار را نشان داد. به طورکلی نتایج این آزمایش,کاربرد 300 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک را در فاصله آبیاری نه روز یک بار به عنوان بهترین تیمار از لحاظ صرفه اقتصادی معرفی می کند,زیرا با مصرف کمتر آب همراه با کاربرد اسیدهیومیک,می توان در این گیاه به همان میزان عملکرد که در سطوح بالاتر مصرف آب دارند,دست یافت.
    کلیدواژگان: اسانس، پرولین، ترکیبات فنلی، تیمول، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • سید مرتضی زاهدی*، مهدیه کریمی، فرزاد کیان ارثی صفحات 82-93
    گلابی وحشی یک پایه مهم برای ارقام مختلف گلابی محسوب می شود و با توجه به اینکه تا حدودی بردبار به خشکی بوده، کاربرد تیمارهای مختلف برای افزایش تحمل آن در مقابله با تنش خشکی امری ضروری است. نشت الکترولیت ها عامل مهم و موثر در پاسخ به تنش خشکی و صفات مربوط به آن می باشد. برای این منظور آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار جهت شناسایی صفات موثر بر نشت الکترولیتی طراحی گردید. این صفات در 12 تیمار شامل سطوح مختلف تنش خشکی و غلظت های مختلف براسینواستروئید روی گلابی وحشی در بهار و تابستان سال 1395 در شرایط گلخانه انجام شد. نتایج همبستگی سایر صفات با نشت الکترولیت نشان داد که این صفت با صفات میزان پرولین (**83/0r= )، مالون دآلدئید (**98/0r= ) و پراکسید هیدروژن (**87/0r= ) همبستگی مثبت و کاملا معنی دار و با صفات وزن خشک ریشه، برگ و ساقه، رشد طولی، کلروفیل a، b و کاروتنوئید همبستگی منفی و کاملا معنی دار داشت. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که چهار صفت کلروفیل a، وزن خشک برگ، رشد طولی و پراکسید هیدروژن در مجموع 99% از تغییرات را توجیه نمودند. بر اساس نتایج تجزیه علیت، میزان پراکسید هیدروژن بیشترین تاثیر مستقیم مثبت (083/0) و صفات رشد طولی و کلروفیل a بیشترین تاثیر مستقیم و منفی را بر نشت الکترولیت ها داشتند. صفت میزان پراکسید هیدروژن بیشترین اثر غیرمستقیم و مثبت را از طریق کاهش میزان کلروفیل a بر نشت الکترولیت ها داشت. صفت رشد طولی بیشترین اثر غیرمستقیم و منفی را از طریق کلروفیل a بر نشت الکترولیت ها داشت. با استفاده از نتایج این پژوهش می توان علاوه بر اندازه گیری نشت الکترولیت ها به صورت مستقیم، تیمارهای افزایش تحمل به تنش خشکی در گلابی وحشی را با اندازه گیری میزان پراکسید هیدروژن، رشد طولی و کلروفیل a توصیه نمود.
    کلیدواژگان: گلابی وحشی، نشت الکترولیت ها، همبستگی، رگرسیون گام به گام، تجزیه علیت
  • پریزاد محمودی ، مهرداد یارنیا*، ورهام رشیدی، رضا امیرنیا، علیرضا تاری نژاد صفحات 95-107
    به منظور بررسی اثر مصرف کودهای شیمیایی و نانو بر عملکرد و اسانس گیاه دارویی گل گاو زبان، آزمایشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در قالب اسپلیت پلات بر پایه ی طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال92 اجرا گردید. سطوح مختلف کود در 11 سطح شامل (کودسولفات آهن، نانو آهن 10 درصد، سولفات روی، نانو روی20 درصد، اوره، نانو اوره، سولفات پتاس، نانوپتاس 23 درصد، کود میکرو کامل، نانوسوپر میکرو کامل و شاهد) و سطوح مختلف روش کاربرد کود در سه سطح شامل (مصرف خاکی، محلول پاشی، مصرف خاکی+محلول پاشی) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که مصرف کود اوره باعث افزایش وزن خشک سرشاخه گلدار و ارتفاع بوته نسبت به شاهد گردید. مصرف کود نانو اوره موجب افزایش سطح برگ، شاخص برداشت، اسانس گل و عملکرد اسانس نسبت به شاهد گردد. کاربرد اوره و پتاس در هر دو فرم شیمیایی و نانو بیشترین تاثیر افزایشی در سرشاخه های گلدار و اسانس گل را داشتند. کاربرد کود نانو اوره، مقدار تولید اسانس گیاه را افزایش داد. با توجه به اثرات مطلوب کودهای نانو نسبت به کودهای شیمیایی استفاده از این نوع کودها در راستای کشاورزی پایدار گامی موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: اسانس، اوره، دانه، گل گاو زبان، نانو کود
  • عصمت هاشمی، نفیسه مهدی نژاد *، براتعلی فاخری، رقیه محمد پور صفحات 107-119
    به منظور بررسی اثرات کود نانو (آهن، روی، منگنز)، زیستی بیومیک و تنش خشکی بر عملکرد اقتصادی کاسبرگ، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و غلظت برخی عناصر در گیاه چای ترش تحت تنش خشکی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل در سال 1394 به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمار های آزمایش شامل چهار سطح تنش خشکی (30، 50، 70 و 90 درصد رطوبت قابل دسترس) به عنوان عامل اصلی و چهار سطح (عدم مصرف کود، نانو آهن، ترکیبات آهنی و نانو زیستی بیومیک) به عنوان عامل فرعی بودند. اثرات اصلی تنش خشکی، کود و برهمکنش آن ها بر کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. بیشترین وزن تر و خشک محلول پاشی کود نانو آهن و تنش خشکی 70 درصد ظرفیت زراعی بدست آمد. تیمار کود نانو آهن و 30 درصد رطوبت قابل دسترس، بیشترین فعالیت آنزیم های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز را شامل شد. کاربرد کود نانو آهن باعث افزایش غلظت عناصر ماکرو و میکرو (آهن، روی،ازت، فسفر وپتاس) در گیاه شد و بیشترین مقدار غلظت عناصر آهن، روی، فسفر وپتاس در برهمکنش کود نانو آهن و تنش خشکی 70 درصد ظرفیت زراعی بدست آمد. به طورکلی می توان گفت تنش موجب تاثیرات مخرب بر گیاه شده و مصرف نانو آهن موجب افزایش تحمل گیاه به تنش شده و استفاده از گیاه چای ترش برای شرایط تنش مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: چای مکی، ریز مغذی، عملکرد، کمبود آب، محلول پاشی
|
  • Somaye Asadi, Mohammad Moghaddam*, Abdollah Ghasemi Pirbalouti, Amir Fotovat Pages 1-16
    This study was performed in order to evaluate the effect of methyl jasmonate on some physiological characteristics and antioxidant activity of basil under lead toxicity, based on a factorial and completely randomized design with three replications at Ferdowsi University of Mashhad Research Greenhouse. The experimental treatments included Pb (NO3)2) at three levels of (0, 200, and 400 mg/kg soil) and foliar application of methyl jasmonate at three concentrations (0, 0.5, and 1 mM). Measured traits included chlorophyll a, b, and total, carotenoids, electrolyte leakage, relative water content, antioxidant activity, soluble carbohydrate, total phenol, and proline. Results showed that in the plants treated with lead, the amount of proline, relative water content, chlorophyll a, antioxidant activity and total phenol reduced in comparison with control plants and application of methyl jasmonate (0.5 mM) under lead stress increased these traits. Furthermore, electrolyte leakage increased significantly under lead stress, while it was decreased by spraying with methyl jasmonate. Therefore, using methyl jasmonate is justified for protecting economic performance of plants under stress. Also, application of 0.5 and 1 mM methyl jasmonate reduced and adjusted the effects of stress in the plants under lead stress through stimulating production of antioxidants.
    Keywords: Electrolyte leakage, Growth regulator, Photosynthetic pigments, Proline, Relative water content
  • Omid Sadeghipour* Pages 17-29
    Drought is one of the most important adverse environmental factors that limits crop production. Nitric oxide (NO) as a signaling molecule contributes in plant response to environmental stresses. Therefore, in order to investigate the effects of NO on drought tolerance of mung bean (cv. Partow), a field experiment was done in the south of Tehran in 2015. The study was conducted as a randomized complete block design with 9 treatments and 4 replications. In this experiment, sodium nitroprusside (SNP) solution was used as NO donor. Treatments included control, drought stress, seed treatment, foliar application at the vegetative stage, foliar application at the reproductive stage, seed treatment + foliar application at the vegetative stage, seed treatment + foliar application at the reproductive stage, foliar application at the vegetative and reproductive stages, and seed treatment + foliar application at the vegetative and reproductive stages. Results showed that due to the drought stress, antioxidant enzymes activities such as superoxide dismutase, catalase, and ascorbate peroxidase, as well as malondialdehyde (MDA) and proline concentrations were increased but the relative water content (RWC), chlorophyll value, leaf area index (LAI), and seed yield decreased. However, application of SNP by further increasing the activity of antioxidant enzymes and proline accumulation, reduced the MDA content while improving the RWC, chlorophyll value, LAI, and eventually the seed yield under drought stress. Among SNP application treatments, seed treatment + foliar application at the vegetative and reproductive stages was the most effective, although it was not significantly difference from the other treatments including SNP foliar application at the reproductive stage. According to the findings of the study, application of NO may be recommended as a useful tool for improving drought tolerance of mung bean.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Foliar application, Proline, seed treatment, Sodium nitroprusside
  • Azin Ghafarizadeh*, Seyyed Mansour Seyyed nejad, Mozhan Vafaei, Abdolali Gilani, Azra Saboora Pages 30-49
    This study was designed in order to investigate the allelopathic effect of olive fruit pomace on some physiological parameters and yield of three wheat cultivars (Triticum aestivum). A pot experiment was used based on a factorial study with completely randomized design and three replications at five levels (0, 1, 3, 5, and 7 % W/W) of olive fruit pomace and three wheat cultivars (Triticale, Karkhe and Chamran). The amount of soluble proteins of leaf, activities of peroxidase, ascorbate peroxidase, and catalase enzymes of leaf, and amount of malondialdehyde of leaf at ear emergence stage and spike weight, spike length, grain number per spike, grain weight per spike, 1000 grain weight, total harvest index, grain proline content, and grain soluble carbohydrate content at complete ripeness stage of wheat were measured. According to the results, amount of soluble proteins of leaf, activity of peroxidase of leaf, spike weight, spike length, grain number per spike, grain weight per spike, 1000 grain weight and total harvest index decreased in the three wheat cultivars with an increase in the content of olive pomace in the soil compared to the control. But the amount of activity of ascorbate peroxidase and catalase enzyme of leaf, amount of malondialdehyde of leaf, grain proline, and grain soluble carbohydrate content showed increase in the three wheat cultivars by increasing the content of olive pomace in the soil compared to the control. Since olive fruit pomace contains phenolic compounds, the inhibitory effects of olive pomace on wheat growth are attributed to these compounds.
    Keywords: Allelopathic, Antioxidant enzymes, Olive pomace, Phenolic compounds, Phytotoxicity
  • Aytan Jojani, Maryam Niakan*, Ebrahim Gholamali Pour Alamdari Pages 50-65
    The purpose of this study was to evaluate antioxidant activity and determining content of alkaloids, total phenols, anthocyanins, catalase, peroxidase activity as well osmolytes in vegetative,flowering and fruit stage of Chelidonium majus. Smples were collected from marginal fields of Chamestan district of Noor which is located in Mazandaran province firstly, and then collected samples were botanically authenticated.. Results showed that root of C. majus in various phenological stages had a more alkaloids and total phenols content over aerial organs in similar stages. It was also observed that the highest alkaloids and total phenols in root were obtained in vegetative and flowering stages respectively. Anthocyanins content in root and aerial organs were increased with an increase of phonological stages. Also, the measurement of soluble sugars in C. majus showed that the highest amount of this compound was in all phonological stages at the root more than the aerial parts. The maximum amount of proline was observed in the aerial parts at the vegetative stage. According to the results, enzyme of catalase and peroxidase had positive correlation with antioxidant activity. Overall, antioxidant capacity in inhibition of free radicals significantly were increased with an increase of alkaloids and total phenols content from underground and aerial organs of C. majus in various phonological stages. Overall, root of Chelidonium majus in vegetative stage had the appropriate amount of alkaloids; it may be used as a suitable source for the preparation of pharmaceutical compounds.
    Keywords: Alkaloids, Anthocyanins, Anioxidant activity, Catalase, Peroxiodase, Total phenols
  • Hossain Gorgini, sarah khorasaninejad, mohammadreza abbasi, alireza tabasi Pages 67-82
    In order to study the effects of irrigation period and humic acid on some morpho-physiological and biochemical characteristics of Thymus vulgaris L., an experiment was conducted as split plots based on randomized complete block design with three replications at research farm of Baharan University of Gorgan, during growing season of 2016- 2017. Treatments were four levels of irrigation periods (every 3, 6, 9 days and everyday as control) and humic acid at three levels (0, 150, and 300 mg/l). Results showed that irrigation periods increased phenolic compounds, antioxidant activity, proline, and soluble carbohydrate. The effect of the longest irrigation period (every 9 days) increased 1.07, 0.016, 14.53, 1.87 and 3.82 percent of proline, phenolic compounds, antioxidant activity and soluble carbohydrate, respectively. Also the highest concentration of essential oils was observed with the every 6 days irrigation treatment showing 15% difference as compare with the control. On the other hand irrigation period decreased significantly shoot height and wet and dry weight. Moreover, humic acid had a significant effect on all characteristics under study. Also, interaction effect of humic acid and irrigation periods had significant effects on all traits except for phenolic compounds. Foliar application with 150 mg/l humic acid and every 9-day irrigation resulted in the maximum increase in thymol and antioxidant activities. The highest level of essential oils was achieved in 300 mg/l humic acid and every 6-day irrigation period. Maximum proline content was also recorded under 300 mg/l humic acid and every 9-day irrigation period. Generally, findings suggested application of 300 mg/l humic acid and every 9-day irrigation as economically the best treatment since under humic acid application and less irrigation water the same yield is achieved as under high water consumption.
    Keywords: Antioxidant activity, Essential oil, Phenolic compounds, Proline, Thymol
  • seyed morteza zahedi*, Mahdieh Karimi, Farzad Kian Ersi Pages 82-93
    Wild pears are an important rootstock for different pear cultivars and considering it is nearly tolerant to drought stress it is necessary to use different treatments to increase its tolerance to drought stress. Electrolytes leakage is an important and effective factor in response to drought stress and related traits. For this purpose, a factorial experiment was designed in a randomized complete blocks design with three replications to identify the traits affecting electrolytes leakage. These traits were studied in 12 treatments including different levels of drought stress and different concentrations of brassinosteroids on wild pears in spring and summer of 2017 in greenhouse conditions. The result showed a positive significant correlation between proline content (0.83**), malondialdehyde (0.98**), hydrogen peroxide and electrolyte leakage. The correlation for dry weight of root, leaf and stem, height growth, chlorophyll a, b and carotenoid was significantly negative. Stepwise regression analysis indicated that chlorophyll a, leaf dry weight, height growth and hydrogen peroxide were the most important effective traits on electrolytes leakage and showed 99% of total variance. Based on the path analysis results, the traits of electrolytes leakage and height growth and chlorophyll a showed the maximum positive direct and significant at p
    Keywords: Correlation, Electrolytes leakage, Path analysis, Stepwise regression, Wild pears
  • parizad mahmoodi, Mehrdad Yarnia*, Varahram Rashidi, Reza Amirnia, Alireza Tarinezhad Pages 95-107
    A split plot experiment was conducted to investigate the seed and essence yield of borage (Borago officinalis L.) under the influence of type and method of application of nanofertilizers based on a complete random block design with arrangement of split plot-factorial in three replications at Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Tabriz Branch in 2013. Fertilizers at 11 levels (Iron sulphate, nano-iron %10, Zinc sulphate, nano-zinc %20, urea and nano-urea, sulphate-potash, nano-potash %23, complete micro fertilizer, nano-complete micro-fertilizer, and control) along with different methods of application including (soil application, foliar application, and soil + foliar application) were considered. Results showed that use of urea fertilizer increased dry weight of shoots and plant height compared with the control group. The use of Nano-urea fertilizer could also significantly increased leaf area, harvest index, flower essence and essential oil yield compared to the control. Application of chemical and nanofertilizers of urea and potash had the most increasing effect on shoot dry weight and flower essential oil. Application of nano-urea increased essence production. Considering the desirable effects of nanofertilizers in comparison with chemical fertilizers, the use of nanofertilizers is suggested as an effective step toward sustainable agriculture.
    Keywords: Borago officinalis L, Essential oils, Nanofertilizers, Seed, Urea
  • esmat hashemi, nafiseh mahdi nezhad*, barat ali fakheri, roghaei mohammadpour Pages 107-119
    In order to investigate the effects of nanofertilizers (Fe, Zn, and Mn), Bioumik biological fertilizer, and drought stress on the economic yield of the sepal, antioxidant enzymes, and concentration of some elements in roselle plants under drought stress, a spilt plots experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at Research Farm of the University of Zabol in 2015. Experimental treatments included drought stress at 4 levels (30, 50, 70, and 90 percent available moisture) as the main factor and four levels of fertilizers (no fertilizer, nano-iron, iron compounds, and nano-biological fertilizers) as the sub-agent. The main effects of drought stress, fertilizer, and their interactions on all traits were significant at P≤0.01. The highest fresh and dry weights were obtained under nano-iron fertilizer and 70 percent drought tolerance. Nano-iron fertilizer and 30 percent available moisture content resulted in the highest levels of catalase, guaiacol peroxidase, and ascorbate peroxidase enzymes. Application of nano-iron fertilizer increased the concentration of micro and macro elements (Fe, Zn, Nitrogen, Phosphorus, and Potassium) in the plant and the highest concentrations of the elements were observed in the interaction of nano-iron fertilizer with drought stress at 70 percent capacity of the pot. In general, it can be said that stress has a destructive effect on the plant, the use of nano-iron increases plant tolerance to stress, and the use of Roselle plant is suitable for stress conditions.
    Keywords: Maci tea, micronutrient, Performance, Water shortage, Spraying